BAKA DESTEKLİ PROJE SAYESİNDE SENİRKENT’İN TARIMI GÜÇLENECEK
Senirkent Yükseliş Vakfı tarafından hazırlanan ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı BAKA tarafından desteklenen “Sürdürülebilir Tarımsal Üretim ile Atıl Araziler İşlerlik Kazanıyor, Senirkent Güçleniyor” SOGEP projesinde sona gelindi.
Proje tutarı 3 Milyon 196 bin 257 lira 48 kuruş olan proje kapsamında yaklaşık 14 bin metrekare proje uygulama alanında; tarımsal üretim, pekmez üretim tesisi, sera, badem dikimi ve üzüm bağı tesis edildi. Sözkonusu proje ile ilgili olarak sosyal medya paylaşımında bulunan Yükseliş Vakfı Yöneticilerinden Şaban iliksiz, “Projemizin başlangıcından bu güne kadar ISUBÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi hemşehrilerimiz Prof. Dr. Adnan N. Yıldırım ve Prof. Dr. Filiz Hallaç Türk her türlü desteği verdiler.
Senirkent Yükseliş Vakfı yöneticileri 17 Şubat 2024 tarihinde eşleriyle birlikte projeye destek veren öğretim üyesi hemşerilerimizi üniversitede ziyaret ettiler.
Senirkent Yükseliş olarak projemize verdikleri her türlü destek ayrıca bugün de badem ve üzüm konusunda ayrıntılı bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Adnan N. Yıldırım ve Prof. Dr. Filiz Hallaç Türk'e şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Sürdürülebilir Tarımsal Üretim İle Atıl Araziler
İşlerlik Kazanıyor, Senirkent Güçleniyor
BAKA tarafından desteklenen sözkonusu Proje, 2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında 29 Ağustos 2022 tarihinde Senirkent Yükseliş Vakfı ile imzalanan sözleşmeyle Ajans tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. Proje kapsamında Isparta ili Senirkent ilçesindeki atıl halde bulunan arazilerin işlerlik kazandırılıp ekonomiye katkı sağlamasıyla kırsalda istihdam ve ekonomik getiri elde edilmesi amaçlanmıştır.
Proje ile kaybolmaya yüz tutmuş Senirkent Karası üzüm çeşidinin tekrar ekonomik bir değer haline getirilmesi yanı sıra bölgede bağ yetiştiriciliğini ve üretimini canlandırmak amacıyla asma telli terbiye sistemi ile 5 bin m² araziye Senirkent Karası üzüm bağı ekimi yapılmıştır. Ayrıca modern pekmez üretim tesisi kurulumu gerçekleştirilmiştir. Eskiden var olan badem kültürünün ve yetiştiriciliğinin aktif hale getirilmesi amacıyla geç çiçeklenen ekonomik değeri yüksek çeşitler ile 8 bin m² araziye örnek penta cinsi badem bahçesi kurulmuştur. 2 adet 250 m²lik modern sera kurulumu yapılarak bölge üreticilerine örnek olacak alan ilçeye kazandırılarak ekonomik çeşitlilik sağlanmıştır. Proje kapsamında 7 kişinin istihdam edilmesi öngörülmektedir. İlçede bulunan diğer kişilere ait ve atıl durumda bulunan arazilerden 150 bin m² ile sözleşme imzalanarak işlenmeye ve tarımsal ekonomiye kazandırılmasına başlandı.