GÖL ÇEKİLDİKÇE SİNEK İSTİLASI BAŞLADI

Eğirdir Gölü bölgesinde, son günlerde özellikle güneş batımına yakın ortaya çıkan sinekler, hayatı olumsuz etkiliyor. Bölge sakinleri, sineklerin her yeri sardığını belirtip önlem alınmasını istedi.

Türkiye’nin önemli tatlı su göllerinden Eğirdir Gölü, kuraklık ve kirlilik tehdidi altında. Eğirdir Gölü’nün en dar kısmı olan Kemer Boğazı’ndaki su genişliği, 1,8 kilometreden 1,2 kilometreye geriledi. Bu alandaki derinlik bazı noktalarda, 50-60 santimetreye kadar düştü. Uzmanlar, gölün bölünmesinin yok olma sürecini hızlandıracağı konusunda uyarıda bulundu.

Eğirdir Gölü'nde aşırı kirlilik ve su seviyesinin azalması birçok su canlısının ölümüne sebep oluyor. Göl kıyısına vuran binlerce ölü su salyangozunun temizlenmesi gerekiyor. Gölde sinek popülasyonu hızla artış gösteriyor.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede: “Sahilde yürümeye başlamamızla kaçmaya çalışmamız çok zor oldu. Göl kıyılarında, sokaklarda, evde, sabah- gece, gümül istilası ve hücumu! Akşamları zaten ışık yakmak mümkün değildi, şimdi sokakta gezmek de adeta mümkün değil. Eğirdir’de sivri sineklerde görülmeye başlandı! Göl kokarsa sonuç kaçınılmaz olur.” Dedi.