Tarım ve Hayvancılık Fuarı Kapılarını Açtı

17. Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarına yoğun ilgi A’dan Z’ye her şey Tarım ve Hayvancılık Fuarında

17. Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı Gökkubbe Ulusal Fuar ve Kongre  Merkezi’nde kapılarını açtı. 80 firmanın yaklaşık 100 stant açtığı fuarda tarım ve hayvancılıkla ilgili a’dan z’ye her türlü ürün ilgilileriyle buluşuyor. Ziyaretçiler sektördeki son teknolojik gelişmeleri de yakından görebilecek.

Fuarın açılış programına Vali Aydın Baruş, Isparta Milletvekili Recep Özel, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Senirkent Belediye Başkanı Kadir Heybeli, Sütçüler Belediye Başkanı İsmail Yurdabak, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Çelik, Isparta Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin, Meclis Başkanı Nevzat Demirel, Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Selçuk ve sektör temsilcileri katıldı.

“TARIMLA BÜYÜYEN BİR

ISPARTA İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Fuarın açılış töreninde ilk konuşmayı ev sahibi sıfatıyla Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin yaptı. Şahin konuşmasında; “Isparta Ticaret Borsası olarak Isparta’nın ilk ve tek sektörel organizasyonu olan Göller Bölgesi Yayla şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın 17’incisini açmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Tam 17 yıldır büyüyerek yolumuza devam eden fuarımız, istikrarıyla birçok ili geride bırakarak ülkemizin sayılı fuarları arasına girmiştir.

Isparta Ticaret Borsası olarak Tarımla Sanayileşen Isparta hedefimiz doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz. Isparta tarımına ve ürünlerine katma değer sağlamak için büyük gayret sarfediyoruz. Başta yazılı ve görsel basın olmak üzere, sosyal medya, televizyon gibi her türlü mecrada ilimiz ürünlerinin tanıtımını sağlıyoruz. Isparta Ticaret Borsası öncülüğünde 17.’si düzenlenen Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarımıza hoş geldiniz. Isparta’mız birçok tarımsal ürünün üretiminde ülke ölçeğinde ilk sıralardadır. Elma, Gül, Lavanta ve Barbunya üretiminde ilk sıradayız. Ayrıca karanfil üretiminde 2, Kiraz, vişne ve kayısı üretiminde ise 5. sıradayız.

Sahip olduğu iklim özelliğine dayalı ürün çeşitliliği, iç ve dış talebin sağladığı canlılık, kadim tarım kültürü, endemik tür zenginliği dikkate alınarak Isparta tarımına yeniden bakmak gerekmektedir.

İleri teknolojik gelişmelerin sağladığı verim artışı ve yeni tarım yaklaşımları yanında, sürdürülebilir tarım eğilimleri bu bakışta göz önüne alınmalıdır.

İlimiz üretiminin katma değerini artırarak, üreticilerimizi ve tüccarlarımızı korumak için Isparta Ticaret Borsası olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Özellikle kayıtdışı ile mücadele konusunda yoğun çaba sarf ediyoruz. 2021 yılında 3 milyar TL seviyesinde gerçekleşen işlem hacmimiz bugün itibariyle 4.6 milyar TL’ye ulaşmıştır. Önümüzdeki dönemde kayıtdışı ile mücadeleye daha fazla eğilerek hem işlem hacmimizi artırmak hem de üreticilerimizi ve üyelerimizi korumak istiyoruz.

Bu hedefle birlikte Isparta Ticaret Borsası’nın 113 Borsa arasındaki 53. olan işlem hacmi sırasını daha yukarılara taşıyacağız. Hz. Mevlana’nın çok sevilen ‘’Dünle beraber gitti cancağazım; ne kadar söz varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.’’ Dizelerinde ifade ettiği gibi; Isparta tarımı ve ticareti için yeni şeyler söylemek gerekmektedir. Bu gereklilik ve Kazanan Isparta ve Tarımla Büyüyen Isparta için Isparta Ticaret Borsamız, ilimiz için çalışan tüm paydaşlarla el ele vererek çalışmalarını yeniden şekillendirecektir.

Fuarımızın Isparta ve bölge tarımı paydaşlarına katkı sağlaması temennisiyle katılımlarınız için teşekkür eder, saygılar sunarım” dedi.

 

Açılış töreninde daha sonra sırasıyla; Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Çelik, KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve Vali Aydın Baruş birer konuşma yaparak Isparta’nın bir tarım şehri olduğunu ve tarımın önemine dikkat çektiler.

Programdaki konuşmasında Isparta’nın bir tarım şehri olduğuna dikkat çeken Vali Baruş “Bir şehrin hareketliliğinin sağlanmasında fuarlar çok çok önemli. Isparta da 17.’sini düzenleyerek bu işi başarıyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda çok daha iyi koşullarda, çok daha geniş katılımlarla, değişik aktivitelerle bu fuar devam eder. Dileğimiz budur. Isparta için tarım çok önemli. Tabii ülkemiz için de önemli, dünya için de önemli. Dünya bugün gıda kriziyle boğuşuyor. İnsanların beslenmesi için tarımsal üretimin ve hayvancılık ürünlerinin artması gerekiyor. Bu anlamda tarıma çok ciddi önem vermemiz lazım. Isparta’nın ilk 10 ayda yaptığı 375 milyon 217 bin dolarlık ihracatın 134 milyon doları tarım kökenli ürünler, bu sevindirici bir olay. Bu Isparta'nın tarım şehri olduğunu gösteriyor. Bu çapta başarı sağlayabilen insan sayısı çok sınırlıdır. Onun için tarıma vereceğimiz her türlü önem insanımıza verilecek önemdir. Bu fuarın da çiftçimizin desteklenmesine, üretiminin artırılmasına çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Fuarın düzenlenmesinde emeği geçen başta Ticaret Borsamız ve Borsa Başkanımız olmak üzere katkı sunan herkese Belediyemize, diğer Odalarımıza, Belediye Başkanlarımıza ve Isparta insanına çok çok teşekkür ediyorum. Allah hayırlı etsin, çiftçimizin ürünü bereketli olsun, kazancı bol olsun Allah hepimize sağlık versin diyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “Çiçekten Hasada Elma” konulu fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

“HİÇ BÖYLE LEZZETLİ BİR ÇİLEK YEDİNİZ Mİ?”

Fuarın açılış kurdelasının kesilmesinden sonra Vali Baruş fuardaki stantları gezerek firma yetkililerinden bilgiler aldı. Tarım İl Müdürlüğü standında sergilenen ürünleri de inceleyen Vali Baruş Aksu yayla çileğini basın mensuplarına ikram ederek “Hiç böyle lezzetli bir çilek yediniz mi?” diye sordu. Bu arada Fuarcılıkta adını başarılı organizasyonlarla duyuran Detay Fuarcılık ve ASKO Fuarcılık tarafından düzenlenen ve Isparta Ticaret Borsası öncülüğünde gerçekleştirilen Göller Bölgesi Tarım ve Hayvancılık Fuarı 13 Kasım'a kadar açık kalacak