Başkan Büyükçam’dan çözüm odaklı yaklaşım: Isparta için deprem master planı yapılmalı!
İyi Parti İl Başkanı Hasan Büyükçam, Merkez İlçe Başkanı Hüseyin Börekçi, İl Yerel Yönetimler Başkanı Volkan Kaya ülkemizi derinden sarsan depremlerin ardından parti binasında basın toplantısı düzenledi.
İl Yerel Yönetimler Başkanı Volkan Kaya ve Merkez İlçe Yerel Yönetimler Başkanı Koray Öztürk başkanlıklarında oluşturulan komisyon öncülüğünde Isparta’daki sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler gerçekleştirildiğini ve Isparta’da olası bir depremin etkilerini azaltmak için bir rapor oluşturulduğunu aktaran Büyükçam, sundukları çözüm önerilerinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
ISPARTA İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Isparta’daki tüm paydaşların sunulan çözüm önerilerini desteklemesi gerektiğini dile getiren Başkan Büyükçam, “Bizler bu önerilerimizin üzerinde daha detaylı konuşulması ve yol haritası çizilmesi adına konusunda uzman kişilerin, akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşlarının acilen sürece dahil edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Isparta için hayati önem taşıyan bu teklifin, parti ayrımı gözetmeksizin, Isparta’daki tüm belediyelerde gündeme alınmasını ve belediyeler bünyesinde tüm sivil toplum kuruluşlarının, akademisyenlerin ve siyasi partilerin bulunduğu bir çalışmanın an be an hemşerilerimizle paylaşılan bir komisyon oluşturulmasını elzem görmekteyiz. Bu nedenle belediye meclislerinde yer alan tüm siyasi partilerden şehrimiz için hayati önem taşıyan bu öneriye destek vermelerini talep ediyoruz.” dedi.
ISPARTA’NIN ZEMİN YAPISI KAHRAMANMARAŞ İLE BENZER DURUMDA
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depreme ilişkin İnşaat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan raporda, bu denli yıkıcı olmasının temel nedeni ‘Zayıf zemin koşulları’ gösterildi. Rapor açıklamasında ‘’Deprem hasarlarının yaygın olduğu bölgeler, verimli tarım arazileri üzerinde planlanmış şehirlerdir. Dolayısı ile ana kayanın derinde olduğu zayıf zemin koşullarında, hatta sıvılaşma potansiyeli olan zeminlerde yapılan 10-15 katlı ve taşıyıcı sistemi esnek yapılar ağır hasar almış veya toptan göçmüştür. Bununla birlikte, göçmese de bir kat batan veya yana eğilen binalar gözlemlendiğinden, bazı bölgelerde zemin sıvılaşması olduğu düşünülmektedir.’’ İfadeleri kullanıldı.
İMO’nun hazırladığı rapor doğrultusunda açıklamalarını sürdüren İyi Parti İl Başkanı Hasan Büyükçam, “Isparta’da Kent Merkezi, özellikle altyapı hizmetlerinin kolaylığı sebebiyle, Kahramanmaraş depremi raporuna paralel olarak tarımsal arazilere ve alüvyon topraklara kaymaktadır. Bu benzerlik durumu şehrimizin içinde bulunduğu tehlikeyi açıkça göz önüne serdiğinden acilen önlemlerin alınması gerekir. Özellikle nüfusun yoğun olduğu ve yüksek katlı binaların bulunduğu Isparta Kent Merkezinde gerek mevcut meskûn alanlarda gerekse yeni imara açılan bölgelerde, toprak yapısına ilişkin bu hususlara ne kadar dikkat edilmiştir soruyoruz?
BELEDİYE BAŞKANI KONUYU GÖRMEZDEN GELEMEZ!
1999 yılından bu yana 24 yıldır Isparta AKP’li ve MHP’li belediye başkanları tarafından yönetilmektedir. Hali hazırda Cumhur İttifakının paydaşı olan bu 2 parti birbirlerinin açıklarını bildikleri halde, ben yapmadım, benim dönemimde imara açılmadı gibi söylemlerle, konuyu yok sayarak birbirlerini korumaktadırlar. Mevcut belediye başkanı, geçmişteki hataları ve imara açılan bölgelerdeki yanlışları düşünüyorsa bir an evvel geç kalmadan tedbir almalıdır. Benim dönemimde olmadı diyerek konuyu görmezden gelemez.
SDÜ VE ISUBÜ’NÜN HERHANGİ BİR ÇALIŞMASI YOK!
Yine Sakarya Üniversitesi’nden uzmanlarımızın 2017 yılında Isparta baseni özelinde yaptıkları araştırmalar neticesinde olası deprem senaryolarından Burdur fay hattının kuzey doğuya doğru kırılım göstermesi durumunda Isparta merkezi yıkıcı hasar alabilecek bir depremle karşı karşıya kalabilir. Yakın çevremizde Eğirdir Gölü çevresi ve Burdur havzasından havaalanı bölgesine kadar uzanan etkili fay hatları bulunmaktadır. Kent merkezimizde zeminin alüvyon olması sebebiyle oluşması muhtemel depremlerin etkili ve yıkıcı olabileceği, bilim insanları ve konunun uzmanları tarafından öngörülmektedir. Yine ilimiz içerisinde Aksu fayı 50 km genişliğinde, 150 km uzunluğundadır. Tek parça olmayan bu fay Doğu Akdeniz’e kadar uzanmaktadır, bu fay aktif bir alandır ve tehlike arz etmektedir. Dün akşamki Sütçüler depremi mevcut hat üzerinde gerçekleşmiştir. Deprem bölgesi bir şehirdeyiz. Sakarya Üniversitesi Isparta adına böyle bir rapor hazırlarken Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nin böyle bir çalışması yok. Afet bölgesi olarak yetkililere sesleniyoruz; bir an önce bu çalışmalar yapılmalı.” diye konuştu.
KENT YÖNETİCİLERİ KÖTÜ BİR SENARYOYA HAZIR MI?
Başkan Büyükçam açıklamalarına şöyle devam etti; “AFAD’IN HAZIRLADIĞI ISPARTA İl Afet Riski Azaltma Planı (İRAP) dokümanında ya da resmi bilgilendirme mecralarında deprem, yangın, sel, heyelan, çığ düşmesi vb. (ki şehrimizde bu saydıklarımızın neredeyse hepsiyle karşılaşıyoruz) afet durumları için elinde bulundurduğu ya da o an tedarik edebileceği çadır, konteynır, iş makinası, jeneratör, GSM ve internet yayını sağlayabilecek seyyar araçlar gibi ekipmanların sayısı belirtilmemiştir.
Bunlardan bazılarının tedarik edilebileceği kurum ve noktalara dair yüzeysel bilgilere yer verilse de miktara, niteliklerine, kullanıcılarına ve kullanıcı sayısına dair hiçbir bilgi yoktur.
Ayrıca kurtarma çalışmalarına katılabilecek insanların net olarak belirlenmemesinden dolayı bu kurtarma çalışmalarına katılabilecek kişi sayısı da belirtilmemiştir. Konuya dair sadece arama-kurtarma eğitimi verilen kişi sayısı bildirilmiştir ancak eğitim alan bu kişilerden kim hangi görevlerde bulunacak, ‘kaç tanesi hala Isparta’da’ gibi detaylı programlar bulunmamaktadır. AFAD verilerine göre şehirde her 1000 kişiye 2 hekim düşerken, bu rakamın olası bir deprem anında yetersiz kalacağı aşikardır. Depremin kritik saatleri olan ilk 72 saatte hangi şehirlerden şehrimize hekim gelecektir, kaç hekimin olası bir depremden Isparta’da görev yapması planlanmaktadır, kaç hekimimize böyle bir senaryoda hazır olmaları gerektiği bilgisi verilmiştir?
ISPARTA’NIN DEPREM MASTER PLANI VAR MI?
Isparta’da yoğun kentleşmenin olduğu kent merkezi için bir DEPREM MASTER PLANI yapılmış mıdır? İstanbul, İzmir, gibi kentlerimizde bu planlar halkın rahatça erişimine açılmış bir vaziyette iken, varsa Isparta Deprem master planı neden halkın erişimine açık değildir.?
Eğer bir deprem master planı yoksa, yılladır şehri yönetmekte olanlar tarafından bu kadar elzem bir konu neden görmezden gelinmiştir. Komşu ilimiz Burdur’da 2000 yılında deprem master planı yapılmışken 24 yıldır kenti yönetenler bu konuya neden eğilmemişler neden uyumuşlardır.
ŞEHRİN TÜM PAYDAŞLARINA ÇAĞRI
Sivil toplum kuruluşlarının, akademisyenlerin, siyasi partilerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, bir araya gelerek hazırladığı deprem master planının oluşturulması için çalışmaların acilen başlatılması gerekmektedir. Bu Planda; Mevcut yapılar için öncelikle stratejik olanlardan (barajlar, hastaneler, okullar, afet koordinasyon merkezleri, valilik, kaymakamlık binaları, kolluk güçlerinin binaları v.b.) başlanmak üzere tüm yapılardan numuneler alınarak olası depremlere dayanıklılığı tespit edilmesi elzemdir. Tespitler doğrultusunda zayıf olduğu düşünülen yapılar gerek kentsel dönüşüm ya da güçlendirme gibi yöntemlerle, gerekse açıklanacak teşvik paketleriyle hızlı bir şekilde önlemlerin alınması gerekir. Özellikle Belediyelerimize ve İl Özel İdaresine ait ya da sorumluluğunda bulunan binalarda acilen bu çalışmanın yapılması özel sektör ve vatandaşlarımıza örnek teşkil edeceğinden gereğinin yapılması gerekir.
Özellikle, Şehirdeki Eski Yapıların, Deprem yönetmeliklerine uygun olma ihtimali bulunmamaktadır. Bu binalarla ilgili acilen çalışmaların planlanıp, çalışmalara başlanılması gerekmektedir.
Şimdi Soruyoruz;
Yukarıda Bahsettiğimiz üzere Alüvyon Zemin üzerine inşa edilen yüksek katlı bu binalarda ise Fore Kazık ve Sismik İzalatör uygulaması gibi yöntemlerle depremin olası yıkıcı etkilerine yönelik önlem alındı mı?
Yine Şehrimizde Riski Yapı Olduğu Tespit edilen binaların yıkım kararı çıktığı halde bunların hala daha yıkılmamasının sebebi nedir? Kent Merkezinde yoğun kalabalığın bulunduğu bölgelerde bu tarz binaların bulunduğu tarafımızca bilinmekte bu binalar için neden Belediye Önlem Almamaktadır? Belediye Neden bu binaları Görmezden Gelmektedir?
KENT KONSEYİ NEDEN YOK?
Neredeyse Türkiye’nin tüm illerinde riskli alan ilan edilip kentsel dönüşümde öncelikli alanlar belirlenirken, Isparta’da kent merkezinde çok fazla riskli alan olduğu düşünülen bölge olmasına rağmen böyle bir çalışma yapılmamasının nedeni nedir?
Ayrıca belediyemizde kentsel dönüşüm ofisi var mıdır? Varsa çalışmaları nelerdir? Neden kamuoyu ile paylaşılmamaktadır? Sayın Belediye Başkanı Isparta’da Kent Konseyi neden yok? Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in Kent Konseyine ne gerek var açıklamasının sebebi nedir? Kentin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının, bilim insanlarının görüşlerinden sayın Başdeğirmen neden korkmaktadır? Belediye neyi eksik yapmıştır, yapmaktadır?
Isparta’da imar barışından geçen yapıların projelerinin tekrar derhal gözden geçirilerek depreme dayanıklıklarına ilişkin raporların bir an önce alınması gerekmektedir. İmar barışına başvurularında nüfusa oranla en yüksek başvuru olan illerden biri Isparta’dır bu durum tehlikenin boyutunu da artırmaktadır.“