Isparta’da konut kiraları iki katına çıktı

Şehirde ailelerin gelirlerinin asgari ücret ve memur maaşı seviyesinde olması kiracıları kara kara düşündürüyor. Ne yazık ki hiçbir yetkili fahiş kiralara ses çıkarmıyor!

Fahiş kira artışları konusu son dönemde yoğun bir tartışma konusu oldu. Türkiye genelinde olduğu gibi Isparta’da da ev kiraları cep yakıyor, hız kesmeden fiyatlar artıyor. Ucuz ev kavramı yavaş yavaş şehir genelinde yok oluyor. Demokrat Haber Merkezi olarak yaptığımız araştırmada, özellikle 2 çocuklu aileler için ilimizde kiralar 6 bin liradan başlıyor, 20 bin liraya kadar çıkıyor.

Ekonomik kriz ile birlikte elektronik, giyim ve yiyecek başta olmak üzere yüksek kira artışları da Türkiye’de çok ciddi bir sorun haline geldi. Özellikle İlimizde kiralık evlere istenen fiyatlar dudak uçuklatıyor. Vatandaşlar yüksek kiralara isyan ediyor, ev sahipleri de hayat pahalılığını öne sürüyor. Kiralık ev fiyatları hız kesmeden artıyor, ucuz ev kavramı ise en asgari 6 bin TL seviyesinde. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Isparta’nın merkezi ve ilçelerindeki kiralık ev fiyatları cep yakıyor.

Isparta’nın en kalabalık mahallelerinden olan Davraz, Halıkent ve Anadolu Mahallelerinde kiralar, 6 Bin ile 20 bin TL arasında değişkenlik gösteriyor.

Asgari ücretin 11 bin 400 TL olmasına rağmen ( maaşını ağustos ayında alacaklar var) evlerin kirasına 15 bin isteyen ev sahiplerine vatandaşlar ‘EL İNSAF’ diyerek tepki gösteriyor.

Yaklaşık 15 senelik binalara bile 15 bin TL kira isteyen ev sahipleri, her ne kadar hayat pahalılığını öne sürse de asgari ücretle geçinen bir vatandaşın nasıl barınacağı merak konusu oluyor.

KİRALARIN ARTIŞINDA DEPREM, KUR VE GÖÇMENLER ETKİLİ ROL OYNUYOR

Kısa sürede yüksek şekilde artan ev kiralarının sebepleri arasında ise güncel döviz kurları yer alırken bu sebepler arasında göçmenler ve 11 ilimizde meydana gelen depremlerde gösteriliyor. Yetkililerin ivedilikle kira yasası çıkartması bekleniyor.

DEMOKRAT GAZETESİ