Üreticinin güvenli limanı Gülbirlik
Kısa adı GÜLBİRLİK olan Gül Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifler Birliğinin 1954 yılında kurulmuş çok ortaklı bir kooperatif olduğunu hatırlatan Gülbirlik Genel Müdürü Hasan ÇELİK, “Gülbirlik o tarihten bu yana daima gül üreticisinin güvenilir bir limanı olmuştur. Şu anda Gübirlik aktif olarak ortak sayımız 3.000 civarındadır.” dedi.
Bu yıl gül çiçeği sezonunun bir aksilik olmazsa Mayıs ayının ilk haftasında başlayacağını kaydeden Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, “Biz Mayıs ayının ilk günlerinde sezonunun başlayacağını var sayarak hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz. Bu anlamda üreticilerimize bazı tavsiyelerimiz olacak. Öncelikle bahçelerin budanması, çapalanması, ilaçlanması ve gübrelenmesi gibi konularda üreticilerimizin dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu.
Gül üreticilerine önemli uyarılarda bulunan Çelik, ”İlaçlamanın gül toplamaya en az bir hafta kala bırakılması gerekir. Çünkü bu ilaçlar yapraklarda kaldığı için bu da dolayısıyla gülyağına geçiyor ve yapılan analizlerde ortaya çıktığı için gülyağının kalitesinin düşmesine yol açıyor” dedi.
GÜLÇİÇEĞİ İÇİN İYİ BİR KIŞ GEÇİRDİK
Geride kalan kış mevsiminin bol yağışlı geçmesinin gül rekoltesinde olumlu etkilerini olacağını kaydeden Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik konuya ilişkin şu bilgileri verdi:
“Kış döneminin bu yıl bol kar ve yağmurlu geçmesi elbette gülçiçeği için iyi bir durum ama bundan sonraki süreçte neler olabileceğini bilemeyiz. Çünkü 15-25 Nisan arasında her zaman don riski bulunmaktadır. İnşaallah bu süreci de beklenmedik bir durumla karşılaşmadan kazasız belasız atlatıp gül sezonuna hayırlısı ile başlamayı arzu etmekteyiz.”
GÜLÇİÇEĞİNDE BEKLENTİ 15 BİN TON
Ramazan Bayramı sonrası başlaması beklenen gülçiçeği alım sezonunda tahmini rekolte beklentisinin geçen yıldan az olmayacağını ve yaklaşık 14-15 bin ton civarında olacağını ifade eden Çelik, “Rekolte bu seviyelerden aşağı olmaz diye düşünüyoruz, çoğu olur azı olmaz inşallah. Tahminlerimiz bu yönde” dedi.
Bu yıl gülçiçeği sezonunda rekoltenin beklentilerin altında kalmaması halinde gerek Gülbirlik gerekse diğer yağ üreten firmalar kanalıyla ortalama 2.500-KG.Gülyağı ve 20 Ton gül konkreti üretiminin yapılacağını kaydeden Gülbirlik Genel Müdürü ÇELİK “Isparta’da Gülbirlik ile birlikte Gülyağı üretimini yapan 20 civarında, kozmetik ile ilgili ise 37-38 civarında” firmanın mevcut olduğunu söyledi.
ÜRETİCİMİZ BİZE GÜVENMEYE DEVAM ETSİN
Açıklamasında dünya gülyağı üretiminin kesin miktarının ne kadar olduğunu bilmelerinin çok zor olduğunu aktaran Çelik, “Hangi ülkenin ne kadar ürettiğini bilmemiz imkansız, gülyağının artık eskisi gibi Türkiye ve Bulgaristan’da üretilmediği gerçek. Dünyadaki dikim sahaları genişledikçe buna paralel olarak gülyağı üretmede artış gösteriyor. Bu durum gülyağı satış fiyatlarını da yansıyor. Fiyatlar 12 Bin Euro dan, 4-5 Bin Euro ya kadar indi geldi. Ama şu bir gerçek ki dünyada ihtiyaçtan çok fazla gülyağı üretimi sebebiyle arz-talep dengesi bozulmuştur. Pandeminin de etkisi dikkate alındığında istikrarsız bir döneme girilmiştir. Ancak biz geçmiş yıllarda olduğu gibi, bu yılda da ve gelecek yıllarda da bize güvenen ve inanan üreticilerimizin hak ve menfaatleri doğrultusunda hareket edeceğimizden hiç kimsenin endişesi ve şüphesi olmasın” şeklinde konuştu.