ISPARTA’NIN 3 İLÇESİ DİRİ FAY HATTINDA

Maden Tetkik Aramanın internet sitesinde açıklanan Türkiye'nin diri fay hattı haritasına göre, 45 il ve 110 ilçe diri fay hattında bulunuyor.

Büyük yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) güncellenmiş diri fay haritasını paylaştı. Türkiye diri fay haritası risk altındaki 45 il ve 110 ilçeyi işaret ediyor. Haritada 485 diri fay hattı bulunuyor. Bu fay hatları 5,5 üzeri büyüklükte deprem üretebilme potansiyeline sahip.

Isparta’da en son büyük ve yıkıcı etkiye sahip olan deprem 100 yıl önce meydana geldi. Komşumuz Burdur’da bulunan Burdur fayı Isparta’yı direkt etkileyecek ve yedinin üzerinde deprem üretebilecek bir fay.

Türkiye'nin deprem riski dağılım haritasında birinci derece deprem kuşağı üzerinde yer alan Isparta, zemini sebebiyle depremi iletebilen bir yapıya sahip. Bu nedenle olası bir depremin Isparta’ya can kaybı ve maddi zarar vereceği öngörülüyor. Yeni binalar yapmak, yeni imar alanları açmak yerine, mevcut yapıların üzerine gidilmeli. En kısa sürede, en riskli olan mahalleden en risksiz olana bir çalışma yapılması gerekiyor. Hatta yapı yoğunluğu bulunan mahallelerin çalışmalarının hızlandırılması gerek. Aksi takdirde deprem, Isparta’ya ciddi hasarlar verebilir.

ISPARTA BİRİNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİNDE

Isparta, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt’te dahil olmak üzere toplam 32 ilimiz birinci derece deprem bölgesinde bulunuyor.