2. ULUSAL ELMA ÇALIŞTAYI EĞİRDİR’DE BAŞLADI
Eğirdir Meyvecilik Araştırma Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen çalıştay 2 gün sürecek. Çalıştayda Türkiye'nin elma endüstrisinin iç ve dış pazar rekabet gücünü artırmak için atılacak adımların tartışılarak , sektör paydaşlarıyla birlikte stratejik bir yol haritası oluşturması hedefleniyor.
Çalıştayın açılışında bir konuşma yapan Vali Baruş, Isparta’nın elmanın başkenti olduğuna vurgu yaparak düzenlenen çalıştayın elma üretimine ve milli ekonomiye katkı sunacağını belirtti.
“Isparta elma üretiminin Türkiye ekonomisine katkısı yaklaşık 5 milyar 537 milyon Türk Lirası’dır”
Vali Baruş sözlerine şöyle devam etti: “Isparta sadece üretim miktarı bakımından değil, Eğirdir Gölü’nün oluşturduğu istisnai ekolojik özellikler sayesinde, üretilen elmanın kendine has tadı, aroması ve kalitesi ile de ülkemiz elma tarımı için çok önemli bir konuma sahiptir. Isparta, lezzetli elmaların hasattan sonra kalitelerinin korunması ve satışa hazır halde bulundurulması için kurulmuş toplamda 480.000 ton kapasiteye sahip 112 adet atmosfer kontrollü soğuk hava deposu varlığı ile depolama kapasitesi bakımından da Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. İlimizde, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olup elma üretimi yapan 7.947 çiftçimiz bulunmaktadır. Isparta elma üretiminin Türkiye ekonomisine katkısı yaklaşık 5 milyar 537 milyon Türk Lirası’dır.
“Isparta Elması, coğrafi işaretini aldık”
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün ilkini 2012 yılında İlimizde düzenlediği I. Ulusal Elma Çalıştayı kapsamında, ülkemiz elmacılığının Pazar potansiyelinin geliştirilmesi için bir eylem planı hazırlandı.2012 yılından bu yana, Isparta olarak gerçekleştirdiğimiz birçok faaliyette bu planın içeriğine uygun olarak oldukça önemli işler başardığımızı belirtmek istiyorum. Eylem Planı’nda belirtilen; “coğrafi işaretlerle ilgili farkındalığın artırılması” kapsamında, Isparta Borsa Başkanlığımızın yoğun gayretleri oldu. 2020 yılından bu yana yürüttüğümüz çalışmalar semeresini verdi ve “Isparta Elması” coğrafi işaretini aldık.
Yine Eylem Planı kapsamında “Elmanın farklı ürünlerle işleme alternatiflerinin ortaya konulması” konusunda önemli bir yatırım gerçekleştirdik. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımızın “İş’te Kadın Güçlü Ekonomi” Projesi kapsamında; 2. Büyük elma üretici ilçemiz olan Gelendost’ta, üst teknolojiye sahip bir kurutma tesisi kurduk ve tesis şu anda bir kadın kooperatifimiz tarafından işletilmektedir.
Diğer önemli bir konu da; elma ve elma ürünlerinin iç ve dış pazarda tanıtılmasıdır. Bu konu da, üzerinde çalışılacak olan yeni eylem planının içeriğindeki maddelerden biri olacaktır. Her reklam ve tanıtım çalışması, elma ile ilgili olarak oluşturmak istediğimiz markanın kimliğine yapılan uzun vadeli bir yatırımdır. Bu bağlamda İlimizde, Eğirdir, Gelendost ve Senirkent İlçelerimizde “Elma Festivalleri” düzenlenmektedir. Bu festivallerin yanı sıra, özel sektör ve kamu kurum/kuruluşlarımız ülke düzeyinde düzenlenen fuarlara katılarak, İlimiz elmacılığının tanıtımına katkı sağlamaktadır.
Tanıtım konusunda yapılan önemli bir çalışmaya değinmeden geçmek istemiyorum. Isparta Ticaret Borsası, Isparta Elması’nın dünyaya tanıtımı amacıyla 6 farklı dilde bir film çekimi gerçekleştirdi. Söz konusu film, yayınlanmak üzere dünyanın değişik ülkelerinde birçok noktaya ulaştırıldı.
“Elma üzerine yapılan çalışmalarda bilimsel verileri esas almak birinci düsturumuz olmalıdır”
Kıymetli Misafirler, Kamu kurumları, üniversiteler, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları olarak elma üzerine yapılan çalışmalarda bilimsel verileri esas almak birinci düsturumuz olmalıdır. İlimizdeki Üniversitelerimizin ve Enstitülerimizin elma üretimini ilgilendiren pek çok alanda karşılaşılan sorunların çözümü için ürettiği bilgileri referans kaynağı olarak almaktayız. II. Ulusal Elma Çalıştayı kapsamında, bu çalıştayın organizasyonunu gerçekleştiren Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitümüzün “Çalıştay Hatırası” olarak hazırladığı çantaların içerisinde; Enstitü tarafından yürütülen 82 adet projenin yer aldığı kitapçıklar “Elma” üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda neden Isparta’nın akla gelmesi gerektiğini çarpıcı bir biçimde açıklamaya yeterli olacaktır sanıyorum. Buraya kadar vermiş olduğum çalışma örnekleri, hedefi “Türkiye Elmacılığının Pazarda Rekabet Gücünü Artırmak” olan çalıştayın düzenlenmesi için en doğru adresin Isparta olduğunu göstermektedir.
Elma üretimi, işlenmesi ve pazarlamasının milli ekonomiye ve istihdama katkısını daha da artırmak amacıyla; sektörel bazda potansiyelimizi keşfetmek, sanayicilerimizin ve üreticilerimizin sorunlarına değinerek çözüm yolları geliştirmek ve bunları uygulamaya koymak için ilimizde zaman zaman toplantılar düzenliyoruz. Ülkemiz elmacılığının pazar payını artırmaya yönelik bir yol haritası oluşturmasını beklediğimiz bu geniş katılımlı çalıştaya katılan diğer illerimizde de elmacılığın gelişmesine katkı sağlayan örnek çalışma ve faaliyetler yürütüldüğünü yakından biliyorum.
Kayseri-Elma Çalıştayı; Karaman-Elma Standartları Çalıştayı; Niğde Uluslararası Elma Fuarı ve Elma Festivali; Denizli-Çivril Uluslararası Elma Tarım ve Kültür Festivali bu faaliyetlerden ilk aklıma gelenler. Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden; Karaman, Niğde, Denizli, Konya, Kayseri ve Antalya illerinden bu çalıştaya katılarak desteklerini esirgemeyen tüm sektör paydaşlarına, kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerimizden bu çalışmaya katılan değerli akademisyen ve bilim insanlarına, birlikte hareket etme kabiliyetimizi güçlendirmeleri nedeniyle yürekten teşekkür ediyorum.
Biliyoruz ki; değişim ve başarı birlikte hareket edildiğinde gelir, amaçladığımız hedeflere işbirliği yaparak ulaşabiliriz. Elmanın Başkenti Isparta’mızda sizlerle bir araya gelmenin mutluluğunu ifade ederken, çalıştayımızın başarılı bir şekilde gerçekleşmesini temenni ediyorum. Çalıştay sonuçlarının ülkemiz meyveciliğine, elma ve elma ürünleri üretimini gerçekleştiren çiftçilerimize ve sanayicilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Siz Kıymetli Katılımcılara sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.
2. Ulusal Elma Çalıştayı’nın açılış programına Vali Aydın Baruş’un yanı sıra Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Metin Türker, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Tuğrul, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Şerif Özongun, Tarım ve Orman Bakanlığı Daire Başkanlığı, iş, meslek odaları ve sektör temsilcileri, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.
Çalıştay boyunca elma üretimi ve pazarlanması hakkında sektördeki tüm güncel konular ele alınarak, ortak çözümler bulunmasına katkı sağlayacak bir çok oturum gerçekleşecek.