MİLLETVEKİLİ SÖNMEZ İŞ DÜNYASININ SESİ OLDU

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI REVİZE EDİLMELİ! ISPARTA BÖLGESEL TEŞVİK KAPSAMINA ALINMALI YENİ OSB VE SERBEST BÖLGE KURULMALI

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, Isparta’nın sorunlarıyla dertlenmeye devam ediyor. Özellikle elma ihracatında yeni pazarlar keşfedilmesi gerektiğini belirten Milletvekili Sönmez, hedef ülkelerle ‘Serbest Ticaret Anlaşmasının’ revize edilmesi gerektiğini söylerken, iş dünyası açısından hayati önem taşıyan yeni Organize Sanayi Bölgesi ile Serbest Bölgenin kurulumuna yönelik de taleplerini iletti.

Isparta’nın tarımsal üretimine ilişkin bilgiler veren Milletvekili Sönmez meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada; “Kadim Türk kenti, Güller Diyarı Isparta’ya yapılan yatırımlar, hizmetler ve bu doğrultuda beklentilerimi ifade etmek istiyorum. Isparta ilimizin ekonomik yapısı tarım ve tarıma dayalı sektörlerden oluşmaktadır. Tarım faaliyetlerin başında meyvecilik gelmektedir. Ülkemizin gül bahçesi Isparta, Dünya ve Türkiye’de gülyağı üretiminde 1. sırada yer almaktadır. İlimiz gül çiçeği üretimi son 3 yılda % 11 oranında artmıştır.  Ayrıca % 26 Elma üretimi ve % 22 Lavanta Üretimiyle Türkiye Birincisiyiz.  İlimiz elma üretimi son 3 yılda % 33 oranında; lavanta üretimi ise son 3 yılda % 97 oranında artmıştır.

 ‘Isparta Elması’ Ağustos 2023 tarihinde coğrafi işaretini almıştır. Hindistan, Rusya, Irak, Malezya, Singapur, Özbekistan, Türkmenistan gibi ülkelere ihracat yapılmakta olup, 2022’de yıllık ortalama 980 bin ton elma üretimi yapılmaktadır. Hedef ülkeler; Endonezya, Vietnam ve özellikle geçmişte Elma ihracatı yaptığımız Mısır’a şu anda elma ihracatını gerçekleştiremiyoruz.  Elma ihracatı yapabilmek için hedef ülkelerle ‘Serbest Ticaret Anlaşmasının’ yapılması veya revize edilmesi gerekmektedir.

DEREGÜMÜ’YE ÇOK AMAÇLI SOSYAL TESİS

Deregümü köyü, Isparta ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. İhracat rakamlarını baz alırsak; Deregümü köyü, 30 ilimizden ihracat rakamı daha fazladır.  Sadece Tek Bir Köyden, % 99 karanfil; %30 Örtü Altı Domates ihracatı yapılmaktadır. Ortalama 4000 kişiye istihdam sağlamakta olup, ülke ekonomisine büyük katma değer katmaktadır. Bu doğrultuda istihdamda katkı sağlayan bu köyümüz için çok amaçlı bir sosyal tesisin yapılması gerekmektedir.” dedi.

ISPARTA BÖLGESEL TEŞVİK KAPSAMINA ALINMALI

Isparta’nın elde ettiği kazanımlarını tek tek sıralayan Milletvekili Sönmez, ilimizin özellikle bölgesel teşvik kapsamına alınması gerektiğini ifade etti. Milletvekili Sönmez, “İlimizde; Seracılık, Meyve İşleme Tesisleri Süt ve Besi Hayvancılığı, Mobilya ve Orman Ürünleri, Kozmetik ve Tıbbi Aromatik Bitkilerin İşlenmesi, Tıbbi Aletler ve Medikal Ürünler, Hava Taşıtları Bakım ve Onarımı, Hastane, Huzurevi ve Yurt Yatırımları, Güneş, Biyogaz ve Biyokütle Enerji Santralleri,  Ekoturizm ve Organik Tarım gibi yatırım alanları aynı zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Bölgesel Teşvikleri içerisinde yer almaktadır.

YENİ OSB VE SERBEST BÖLGE KURULMALI

Hal böyle iken ihracat rakamları göz önüne alınarak Isparta ilimizin kalkınmasında verilen teşviklerin bölge bazında öne alınması gerekmektedir.  İlimizde Ekonomi ve sanayi için son derece önem arz eden yeni bir Organize Sanayi Bölgesine ihtiyaç duyulmaktadır. Yeni bir Organize Sanayi Bölgesini ilimize kazandırarak, ekonomik anlamda ciddi bir ivme yakalayacağımıza ve istihdama katkı sağlayacağına inanıyorum. Yerel yatımcıların ihracata yönelik üretime yönelmelerini teşvik etmek amaçlı ilimizde Özel Serbest Bölge Kurulmasına ihtiyaç duyulmaktadır.” ifadelerine yer verdi.