Bir engelli vatandaş, gidip haklarını yalvararak aramasın!

Engelli vatandaşlara zaman zaman duyarlı davranılmadığını ifade eden ve bununla beraber Isparta’nın engelsiz bir şehir olmasını bütün engelliler adına dile getiren Atasoy, “Ortopedik Engelliler arasında bu derneği kurmaya karar verdik. Derneğimiz Yürüme Engelliler Derneği olarak ilk kurulan dernekler arasında yerini alıyor. 16 yıldır Isparta’da faaliyetlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Derneğimizin asıl amacı engellilerin haklarını aramakla, engelliler arasında dayanışmayı ve yardımlaşmayı artırıp engellilerin sorunlarına çözüm bulabilmektir.  Derneğimizde şu an yürüme engelliler grubumuz var ama bizim gönüllü üyelerimizde var. Bizim şu anda üye sayımız 70 kişi ama hepsi engelli değil. Bir kısmı engelli, engelliler dışındaki üyelerimiz bize yardımcı olan, destek olmak isteyen gönüllü üyelerimizden oluşuyor.

Bulunduğumuz yer belediyeye ait, biz burayı dernek haline getirdik. Burada bizden sağ olsunlar çok fazla kira almıyorlar ve bununla beraber ısınma problemimizi de çözdüler. Belediyede engellilerle ilgili faaliyetler var, yalnız bazı konularda yeterli değil. Mesela kaldırımlar ve yollarla ilgili sıkıntı yaşadığımız zamanlar oluyor. Türk Standartları Enstitüsü’nün belirlediği rampaların meyline göre yapılması gerekiyor, yani kara düzen yapılmaması gerekiyor. Bunlara daha çok dikkat edilmesi gerekiyor. Belediyenin girişinde engelliler birimi var. Orada bulunan arkadaşımız dernek adına çalışmalar yapıyor.” İfadelerine yer verdi.

Atasoy, “ Sportif ve kültürel faaliyetler yaparak birlikte zaman geçirebilmek adına derneğimizi kurduk. Bunun yanı sıra dernekte sosyal faaliyetler gerçekleştirip, zaman zaman kurslar açıyoruz. Derneğimizle beraber kurduğumuz Türk Halk Müziği koromuz vardı. Kurduğumuz koro belki Isparta’da belki de Türkiye’de engelliler arasında kurulan tek korodur. Koromuz bayağı ilgi gördü ama biz bunu sürdürmeye devam ettiremedik. Resim, el işi gibi faaliyetleri de zaman zaman yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

ENGELLİLERİN HAK ARAYIŞI İÇİNDE BULUNMAMALARI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Atasoy, “Vatandaşın bize bakış açısı geçmiş zamanlarda daha kötüydü. Biz engelliler olarak toplumun içerisinde olduğumuz sürece kendimizi bu topluma daha da çok kabul ettirdik. Kör, topal, sağır gibi terimleri kullanıyorlar ve bu biz engellileri çok fazla üzüyor. Bunları yavaş yavaş toplum içerisinde duyarlı hale getirmeye başladık ve daha da duyarlı hale gelmelerini umuyoruz. Bizim engelli otoparklarımıza, sağlıklı bir birey gidip aracını park edebiliyor. Isparta’nın daha tam duyarlı hale gelinmediğine biz bizzat şahit oluyoruz. Toplum olarak da, yerleşim yeri olarak da engelsiz bir şehir olmasını istiyoruz. Biz ne kadar toplumun içerisine girersek, toplum bizi o kadar kabul eder diye düşünüyoruz. Engellilerin hak arayışı içinde bulunmamaları gerektiğini düşünüyorum. Bir engellinin gidip haklarını sürekli dile getirerek ya da yalvararak aramasını istemiyoruz. Sosyal bir devletin bu sorunları tamamen ortadan kaldırmasını bekliyoruz. Engelliler artık özgürce bu ülkede dolaşabilsin istiyoruz.” İfadelerine yer verdi.