VPN KULLANICILARI AMAN DİKKAT!

Son dönemde Türkiye'de sosyal medya platformlarına ve çeşitli web sitelerine erişim engelleri getirilmesi, kullanıcıları farklı yöntemlere yönlendirdi. Bu yöntemlerin başında VPN (Virtual Private Network) uygulamaları geliyor. VPN’ler, internet kullanıcılarına coğrafi engelleri aşma imkanı sunarken, aynı zamanda güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor.

Doç. Dr. Ahmet Ali Süzen, VPN’lerin yasaklı sayfalara giriş için kullanıldığında güvensiz bir ortam oluşturduğunu vurgulayarak, "VPN uygulamaları bazen lisanssız, bazen kaynağı nerede olduğu belirsiz bir uygulamaysa cep telefonu içerisindeki parolalarımız, kredi kartı bilgilerimiz, hassas bilgilerimize kolay bir şekilde erişilebiliyor" dedi.

VPN kullanımının artış gösterdiği bu dönemde, kullanıcıların kişisel verilerinin çalınması riski de gündemde. Geçtiğimiz yıl VPN uygulamalarından yaklaşık 260 milyonun üzerinde kişisel veri çalındığına dair istatistikler mevcut. Bu, VPN uygulamalarının güvenliği konusundaki endişeleri artırıyor.

VPN UYGULAMALARI GÜVENLİ Mİ?

VPN'lerin güvenliğini iki kategoride değerlendiren Doç. Dr. Süzen, ilk olarak uygulamanın geliştirildiği ülke veya firma tarafındaki güvenliğe dikkat çekti. "VPN uygulaması geliştirildiği ülke, kendi ülkesinde istihbarat amaçlı anlaşmalar yapabiliyor. Dört göz, altı göz, dokuz göz dediğimiz ülkelerin konsorsiyumu var. Yani dört ülke konsorsiyumunda üretilen bir VPN’i dört ülke istihbarat amaçlı verileri paylaşabiliyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.

İkinci olarak ise telefonlara yüklenen zararlı yazılımlar konusuna dikkat çeken Süzen, birçok ücretsiz VPN uygulamasının aslında zararlı yazılım enjekte etmek için geliştirildiğini belirtti. Bu uygulamalar, kullanıcıların kişisel ve hassas verilerini çalma amacı güdebiliyor.

INSTAGRAM ERİŞİM ENGELİ VE VPN KULLANIMI

Son günlerde Instagram’a getirilen erişim engeli, VPN kullanımını artırdı. Bu durum, sosyal medya platformlarında kişisel verilerin çalındığına dair haberlerin yayılmasına neden oldu. Ahmet Ali Süzen, kullanıcıların lisanslı ve güvenilir kaynaklardan VPN uygulamalarını indirmesi gerektiğini vurgulayarak, "Yasaklı sayfalara ücretsiz VPN uygulamalarıyla girilmeye çalışıldığı zaman, bu tarz saldırılarla ve veri kayıplarıyla karşı karşıya kalabilirler" dedi.

SON KULLANICILAR İÇİN ÖNERİLER

VPN kullanımını güvenli hale getirmek isteyen kullanıcılar için bazı önlemler de sunan Doç. Dr. Süzen, parolaların her 6 ayda bir değiştirilmesi, bankacılık veya e-devlet üzerinden yapılan işlemlerin düzenli olarak takip edilmesi gerektiğini belirtti. Ancak, bu önlemlerin VPN uygulamalarını tamamen güvenli kılmak konusunda yetersiz olabileceğine de dikkat çekti.