KALABALIK OKULLARDA KAYBOLMAYIN!

Özel okul tercih fuarı ve veli zirvelerinde; tüm velilerin dilinde aynı kelime oluyor: BUTİK okul. Fuar süresince izlenimler; ülkece binlerce kişilik, markalaşmış özel okullarda bunalan ebeveynler butik okul stantlarının önünden ayrılmıyor.

NEDİR BUTİK OKUL?

Butik okul; öğrencilerine özel bir eğitim vermek isteyen, bireysel eğitimi hedefleyen, öğrenciyi istediği hedefe ulaştırmak için birebir destek veren ve kalabalık sınıflar yerine 15 kişiyle ders yapılan sınıfları olan, kendine özgü eğitim sistemi olan okullardır.

Yapılan araştırmalar ve analizler, öğrencilerin butik okullarda daha mutlu olduklarını, okul başarısı ve derse katılım düzeylerinin yükseldiğini göstermektedir.

Okulların büyük olması onların daha iyi olduğu anlamına gelmemektedir. Okul büyüdükçe okulun esnekliği azalmakta, farklı ve özel gereksinimleri olan öğrencilerin gereksinimlerinin karşılanması zorlaşmaktadır. Okul büyüyüp karmaşıklaştıkça öğretmenler, öğrenciler ve yöneticiler göstermeleri gereken performansı yeterince ortaya koymakta zorlanabilmektedirler.  Araştırma sonuçlarından okul büyüklüğü ile özellikle öğrencilerin okul memnuniyetsizliği arasında ters orantı olduğu görülmektedir.

Her öğrencinin öğrenme sitili ve öğrenme hızının  farklılıklar gösterdiği düşünüldüğünde; butik okulun öğrenciye faydası ne olabilir?

* En fazla 15 kişilik sınıflar ile etkin öğrenme ve öğretme, kendini ifade etme süreleri diğerlerinden yüksek olması,

* Çocuğa göre ders anlatımı ve soru çözümleri, bire bir tam öğrenme,

* Ek ders ve özel hocaya son verecek butik okul sistemi ile sınırsız ders çalışma ve ek ders imkanı,

* Sıcak ve samimi ortamda okul sevgisi,

* Özenle yapılmış program,

*Her öğrencinin farklı alanlarda liderlik becerilerini yaşaması,

*Her öğrencinin arkadaşları karşısında öz becerilerini gerçekleştirebilmesi, Yüksek olumlu öz güven oluşturulması, fark edilme, değer bulma mutluluğu,

*Yetenek eğitiminin öğrencinin rahatlıkla, sınırlama ve ek ücret olmaksızın hayatına entegre edilmesi,

* Haftalık düzenli kulüp çalışmaları,

* okul – öğrenci -aile iletişimi çok kuvvetli olması,

*Öğretmenden daha fazla ilgi, sevgi ve zaman;

*Okul yönetimine ulaşmada kolaylık,

*  Kısaca aile yapısındaki bir okul demektir

Butik okullar, özel zincir okullardan farklıdır.

Çünkü; Butik okullar, daha az öğrenci ile çok başarıya ulaşmanın peşindedir ve özel bir eğitim programı uygular. Öğrenci odaklıdırlar. Öğrencilerin farklılıkları çok kıymetlidir. Bireysel farklılıkları avantaja dönüştürüp farklı başarılara ulaştırabilirler.

Özel, her eğitim kademesini bir arada bulunduran, çeşitli zincir marka isimlerin arkasında olan okullar ise; sınava yönelik dersler verirken, kalabalık kampüslerde eğitim verip, bir öğretmeni eğitimin her kademesinde derse sokarak giderleri düşerler. Yedi yaştan on sekiz yaşa kadar öğrencilerin aynı kampüste olmasından kaynaklı pedogojik problemlerle uğraşırlar. Öğrencilerin öğrenme sitil ve hızlarını belirlemek çoğu zaman mümkün olamamaktadır. Büyüklüğü yönetebilme adına; tek tip öğretimsel standarda gidilmekte ve bu standart herkese yönelik programlar, birbirinden farklı bireyler olan öğrencilerin bireysel yeterliliklerinin keşfedilip geliştirilmesini zorlaştırır. Bireysel farklılıkları problem olarak görürler, bireysel değil; kitlesel başarıya odaklanırlar. Butik okullarda ise bu problemler yoktur.

Genel olarak ailelerin okuldan beklentileri; akademik başarı, sosyalleşme, bireysel özelliklerin keşfedilip, geliştirilmesi gibi hususlardan oluşmaktadır. Günümüzde aileler çocuklarının büyük ve kalabalık okullarda keşfedilmesini beklemek istemiyorlar. Bu nedenle daha butik okullara yöneliyorlar.

Dilerim ki ülkemizin; kalabalıklarda kaybolmayan mutlu çocukları, mutlu nesilleri olsun...