Ne alan memnun ne satan!

TÜİK’in verilerine göre Şubat ayı enflasyonu yüzde 3,15 olurken yıllık bazda enflasyon yüzde 55,18 ile 12 ayın en düşük seviyesine geriledi. TÜİK’in verileri böyle ama çarşıda pazarda durum ne? Haber Sulh, Cuma Pazarı’nda hem esnafın hem de vatandaşın sesine kulak verdi.

Haber Sulh Stajyerleri Zeynep Çakır ve Mustafa Sağlam, Pazar esnafına ve vatandaşa ekonomiyi ve pazarın durumunu sordu.

Cuma Pazarı’nda süt ürünleri ve şarküteri üzerine tezgah açan esnaf, “Son ekonomik durumlardan sonra ilginç ama halkın kahvaltı kültürü de bitti. Vatandaş gerçekten pahalılıktan yana büyük dert yanıyor. Fiyatlar bir hayli yüksek, oysa biz de çok küçük kar marjları ile çalışıyoruz. Ama, girdi fiyatları oldukça yüksek. Bu sebeple de biz de memnun değiliz, müşterilerimiz de memnun değil” dedi. Süt ürünlerinin son bir yılda hemen hemen dört kat arttığını kaydeden esnaf, “Fiyatlardaki artış vatandaşın beslenme düzenine de yansıyor. Son zamanlarda kahvaltı kültürü falan da kalmadı” ifadelerini kullandı.

Bir başka esnaf da sebze meyve fiyatlarının da ciddi oranda artış gösterdiğine dikkat çekerek, “Özellikle soğan, salatalık ve biber de fiyat artışları gözlemleniyor. Girdi maliyetleri yüksek ama yüksek ihracatın da bu artışta payı olabilir. Çiftçinin üreticinin desteklenmesi gerekiyor. Tarımda sıkıntı yaşarsak her şeyde yaşarız” dedi.

Pazar alış verişi yapan vatandaş da fiyatlardan memnun değil. Haber Sulh Stajyerlerine konuşan vatandaşlar “Ayın sonunu getiremiyoruz. Asgari ücret arttığında sevinmiştik ama bırakın alım gücünün iyileşmesini her geçen gün biraz daha alım gücünü kaybediyoruz. Enflasyon düştü diyorlar ama bu vatandaşa yansımıyor. Vatandaşın enflasyonu hala çok yüksek” ifadelerini kullandı. (Bora Tüfekli)