Orman Okulu Eğitmenleri Doğada Eğitimlerini Alıyor

Eğitmenler, doğada yaşam sürerken, doğa şartlarında çadırda kalıp, sağlıktan eğitime, yemek ihtiyacından doğayla mücadeleye kadar birçok konuda hem teorik hem de uygulamalı bilimsel eğitim alıyor.

Orman Okulu Projesi kapsamında Türkiye’nin 20 farklı ilinden Isparta’ya gelen eğitmenlerin eğitimleri Sütçüler Yazılı Kanyon Tabiat Parkında doğa şartlarında devam ediyor.

TÜBİTAK tarafından desteklenen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal’ın yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK, BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği kapsamında “Orman Okulu Yaklaşımı ve Doğada Öğretim Modelleri Eğitmen Eğitimi” projesi kapsamında eğitmenler doğal şartlarda eğitimlerini alıyor.

Eğitimler kapsamında, Isparta Orman Bölge Müdürlüğü Sürçüler Orman İşletmesi ekiplerince orman arasözü tanıtımı yapılırken, orman okulları modelleri, doğadan ilham alarak tasarım yapma, güneş ocağı yaparak yemek pişirme, kök boya oluşturma, tişört baskısı yapma, yaban hayvanlarını izlerinden tanıma, harita bilgisi ve yön bulma, arazide iple erişim, arama kurtarma, ilk yardım atölyesi, sürüngenler ve böceklerin yakından tanınması, yenilebilir ve yenilemez bitkileri tanıma,  Bilimsel İllüstrasyon Teknikleri, Yapay Zeka, Seramik Atölyesi, Bandana Bağlama Teknikleri, Paracord Bileklik Atölyesi, Doğada kampçılık ve kamp teknikleri, Epoksi Atölyesi  gibi konular uzmanlar tarafından eğitmenlere  teorik ve uygulamalı olarak gösterildi.

Proje kapsamında DKMP 6. Bölge Milli Parklar Şube Müdürü V. İsmail Sevimler tarafından Etkinlik Alanları Tanıtımı (Gölcük TP, Kovada Gölü MP, Yazılıkanyon TP), Görsel Sanatlar Öğretmeni Oğuz Yakın tarafından Tişört Baskı Atölyesi, Doç. Dr. Fatma Taşkin Ekici tarafından, Okul dışı öğrenme ortamı olarak orman okulları modeli, Steam Nedir? Biyomimikri (Biyotaklit) Nedir) Tasarımda Doğadan İlham Al, Orman okulu atölyesi: Güneş Ocağı Yapalım.  Dr. Yasin ÜNAL tarafından, Doğada kampçılık ve kamp teknikleri, Yaban Hayvanlarını İz ve Belirtilerinden Tanıyalım, Yaban Hayvanları Atölyesi: Eşleştirme Oyunu. Doç.Dr. Mehmet Güvenç Negiz tarafından Orman Kavramı? Orman Okulu etkinliklerinde araç ve gereçleri tanıyalım. Harita Bilgisi ve Yön Bulma Teknikleri. Öğr. Gör. Ali Telli tarafından Arazide İple Erişim ve Arama Kurtarma Teknikleri. Doç.Dr. Suat Türkoğuz tarafından Orman okulunda nasıl bir eğitim planlanmalıdır. Doğanın Şifresi, Ölçme Teknikleri-Anket-Röportaj, Orman Okulu Atölyesi: Kök Boya Yapımı. Dr. Emine Zahide Özdemir tarafından İlk Yardım Atölyeleri. Dr. Öğr. Üyesi Akın Kıraç tarafından Sürüngen ve Böcekleri Tanıyalım ve Doğa Türküsü. Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Koca tarafında Yenilebilir TIBA Bitkileri Atölyesi, Yenilebilir-Yenilemez Bitkiler.  Dr. Öğr. Üyesi Yasemin Öztürk tarafından Bilimsel İllüstrasyon Teknikleri, Kuş (Ornitoloji Bilgisi).  Dr. Yasin Ünal ve Burcu Türkkan tarafından Orman Okulu Atölyesi: YH İz Baskı Atölyesi, Yapay Zeka ile Yaban Hayvanlarını İzlerinden Tanıyalım, Doğa Müzesi. Nuran Kahveci tarafından Orman okulu Atölyesi: Seramik Atölyesi, Burcu Türkkan tarafından Orman Okulu Atölyesi, Web 2. 0 araçları ile Doğa Belgeseli. Burcu Türkkan ve Nuran Kahveci tarafından Orman Okulu Atölyesi: -Doğada UbD (Anlamaya Dayalı Tasarım, Epoksi Atölyesi. Dr. Yasin Ünal, Selçuk Tokgöz, Nuran Kahveci, Bedirhan Eker tarafından Buff-Bandana Bağlama Teknikleri, Paracord Bileklik Atölyesi, Doğada kampçılık ve kamp teknikleri konularında eğitimler verildi.

Proje açılış konuşması Dr. Öğr. Üyesi Yasin Ünal tarafından yapıldı. ISUBÜ Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal; “Proje TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı tarafından desteklenen ilk ORMAN OKULU YAKLAŞIMI EĞİTMEN EĞİTİMİ Konseptine sahip projesidir. Yürütücü kuruluş, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’dir. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ise ortak kuruluştur. Proje Isparta Valiliği, Isparta Belediye Başkanlığı ve Arzen Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanlığı tarafından AYNİ olarak desteklenmektedir. Proje etkinliklerinde, 6 farklı üniversitede görev yapan konusunun uzmanı eğitmenler görev almaktadır. Hedef kitle; Türkiye’nin farklı illerinden Orman Okulu konularında yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam eden genç bilim adamları ve kurumların AR-GE bölümlerinde görevli araştırmacılardır. Projeye, Türkiye’nin farklı illerinde 200’e yakın başvuru yapılmış olup, 20 katılımcı seçilmiştir. Proje, disiplinler arası ve birbiri ile bağlantılı Orman Okulu Yaklaşımı çerçevesinde teorik-uygulamalı tarzda yürütülecektir. Proje sonrasında Katılımcılara Katılım Sertifikası verilecektir. 7 gün olarak planlanmıştır. Gecelemeli kamp uygulamaları Yazılı kanyon Tabiat Parkı, diğer etkinlikler ise Isparta İli Sütçüler Belediyesi Sarı Çam Kartal Yuvası Turizm Tesisleri ile Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz MYO da teorik ve uygulamalı bir tarzda gerçekleştirilecektir.  Orman Okulu Yaklaşımı Eğitmen Eğitimleri ile Orman Okulu etkinlikleri Üniversitemiz yürütücülüğü ve desteğinde devam edecektir” dedi.

Sütçüler ilçesi, Sütçüler Sarıçam Kartal Yuvası Tesisinde teorik ve uygulamalı etkinlikleri ziyaret eden Sütçüler Belediye Başkanı İsmail Yurdabak, proje katılımcıları ile bir araya gelerek, ilçenin tanıtımı yaptı ve ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluğunu dile getirdi.

18-19 Temmuz 20222 tarihlerinde Sütçüler Yazılı Kanyon Tabiat Parkında çadırlı kamp yapan proje katılımcıları, 20-24 Temmuz 2022 tarihlerinde 4 gece 5 günlük etkinliği ise, Isparta İli Sütçüler ilçesi, Sütçüler Sarıçam Kartal Yuvası Tesisinde teorik ve uygulamalı etkinlikler bir arada gerçekleştirilecek.