ÜNİVERSİTE KAYITLARI BAŞLADI

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Ağustos’ta açıklanan yerleştirme sonuçlarına göre, bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar için üniversite kayıtları 19 Ağustos itibarıyla başlamış bulunuyor. 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre toplamda 1 milyon 21 bin 986 kontenjanın 987 bin 388’i dolmuş durumda. Adaylar, bugünden itibaren yerleştikleri üniversitelere kayıt işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

Yeni üniversite öğrencileri için elektronik kayıt süreci, 21 Ağustos’a kadar e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Elektronik kayıtlarını tamamlayan adaylar, barkodlu elektronik kayıt belgelerini yine e-Devlet’ten alabilirler. Bu aşamayı tamamlayan adayların, kayıt oldukları üniversitenin internet sitesindeki duyuruları takip etmeleri büyük önem taşımaktadır. Elektronik kaydını tamamlayanların üniversitelerine giderek tekrar kayıt yaptırmalarına gerek kalmıyor.

Yüz Yüze Kayıt Yapacak Adaylar İçin Uyarılar

Elektronik kayıt yerine yüz yüze kayıt yapmayı tercih eden adaylar, yerleştikleri üniversiteye giderek 23 Ağustos’a kadar kayıt işlemlerini tamamlayabilirler. Bu adayların, lise diplomalarının aslı veya yeni tarihli mezuniyet belgesi, vesikalık fotoğraf gibi belgeleri ibraz etmeleri gerekmektedir. Ayrıca, öğrenim ücreti gerektiren bir programa yerleşen adayların, ödeme yaptıklarına dair dekontu da kayıt sırasında sunmaları zorunludur.

2024 YKS yerleştirme sonuçlarına göre üniversite programlarına kayıt süreci bugün başlayıp 23 Ağustos’a kadar devam edecektir.

Kayıt Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken 7 Önemli Nokta

Adaylar, üniversiteleri kendi şehirlerinde ise doğrudan okullarına giderek kayıt yaptırabilirler. Başka bir şehirde iseler e-Devlet üzerinden kayıt işlemlerini tamamlayabilirler. e-Devlet üzerinden kayıt yaptıran adaylar, üniversitelerin talep ettiği belgeleri akademik yılın başlamasıyla birlikte okullarına teslim edebilirler. Adayların ÖSYM tarafından belirlenen kayıt tarihlerine uymaları zorunludur. Bu tarihler kaçırıldığı takdirde kayıt hakkı kaybedilecektir. Bazı adaylar, üniversiteye kayıt yaptırmadıklarında Ortaöğretim Başarı Puanları’nın (OBP) etkilenmeyeceğini düşünüyor olabilir. Ancak, bir yükseköğretim programına yerleştirildikleri için kayıt yaptırmasalar dahi OBP puanları gelecek yıl yarıya düşecektir. Bu nedenle, adayların bu hakkı değerlendirmeleri önemlidir. Üniversiteye kayıt yaptıran her öğrenci, ‘sınavsız ikinci üniversite’ seçeneğinden yararlanabilir. Bu seçenek, örgün eğitim yapan bir programı kazanan adayın, açık öğretim yoluyla başka bir bölümü sınavsız olarak okumasına olanak tanır. Adaylar, kayıtların ardından yapılacak duyuruları takip ederek bu haktan faydalanabilirler. Yurt ve burs seçenekleri için şimdiden üniversiteleriyle iletişime geçmeleri ve hem devlet yurtları hem de özel yurtlar konusunda detaylı bir araştırma yapmaları önerilir. Üniversite kayıt süreci tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar açıklanacak ve herhangi bir programa yerleşemeyen adaylar ek tercih yapma imkanına sahip olacaklar. Devlet üniversitelerinde lisans programlarının kontenjanlarının yüzde 98,8’i dolmuş, önlisans programlarının ise tamamı dolmuş durumda. Vakıf üniversitelerinde doluluk oranı ise yüzde 91,14 olarak gerçekleşmiştir.

Isparta Doğa Koleji Kampüs ve Genel Müdürü Durali Sancar da bu süreçte öğrencilerimizin ve velilerimizin yanındayız dedi ve ekledi; gençlerimizin hayallerine bir adım daha yaklaştığı bu heyecan verici dönemde, onlara en iyi desteği sağlamak için buradayız. Her bir öğrencimizin, hak ettiği eğitim fırsatını en iyi şekilde değerlendirmesi ve gelecekte başarılı bir kariyer inşa etmesi en büyük temennimizdir.