petshop
avcılar escort

Başkan Şahin, Isparta’nın Tarımsal Kazanımlarını ve Sorunlarını Aktardı

ISPARTA 17.08.2023 - 10:38, Güncelleme: 17.08.2023 - 10:38
 

Başkan Şahin, Isparta’nın Tarımsal Kazanımlarını ve Sorunlarını Aktardı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurasına katılan Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin, ilimizin tarımsal alandaki kazanımlarını sıraladı, yaşanan sorunları çözüm önerileriyle anlattı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası, TOBB Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz başkanlığında, bakanların teşrifleri ve 365 Oda ve Borsa Yönetim Kurulu Başkanlarının katılımları ile düzenlenen Ekonomi Şurası’na Isparta Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin de katıldı. Isparta adına söz alan Başkan Şahin şunları kaydetti; “Isparta, ülkemizde üretimi ve ihracatı yapılan birçok tarım ürününde 1. Sırada veya üst sıralardadır. Elma, gül, lavanta ve barbunya da 1. Sırada, Karanfilde 2. Sırada, Vişne, Kiraz ve Kayısıda 4, 6 ve 7. sıradadır. Tabi ki ihracatın önündeki engellerin kaldırılması, ülkemizin ekonomik katkı değerinin artmasını sağlayacaktır. Özellikle Elma ve Kirazda büyük potansiyel Pazar olan Vietnam, Endonezya, Malezya, Güney Afrika, Mısır gibi ülkelerde; -Bürokratik süreçlerin hızlandırılması -İzinlerin tamamlanması -Serbest Ticaret Anlaşmalarının imzalanması ve yeniden değerlendirilmesi ihracatımızın önünün açılmasını sağlayacaktır. Özellikle Elma da daha önce pazarımız olan Mısır da bize uygulanan %40’lık gümrük vergisinin çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Pandemi süreci ile birlikte uluslararası ticarette navlun maliyetleri ciddi oranda artış göstermiştir. İhracatta lojistik giderlerine özel indirim veya destek sağlanması özellikle kiraz gibi kısa ömürlü ürünlerde, havayolu kargo imkanının uygun fiyatlarla teşvik edilmesi, Çin, Tayvan, Endonezya, Malezya ve diğer uzak ülke pazarlarına giriş imkanı sağlayacaktır. Ayrıca Isparta Süleyman Demirel havaalanımızın kargo hizmetleri altyapısına kavuşturulması İhracat hızını artıracak, zamanı kısıtlayacak ve kargo hizmetleri veren diğer havaalanlarının yükünü azaltacaktır. İlimizde yaklaşık 120 adet ve 600.000 ton kapasiteli soğuk hava depo tesisleri mevcuttur. Üreticilerimizin yaklaşık %70'inin faydalandığı eski teknoloji depoların modernizasyonu gerekmektedir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yürütülen IPARD programında 10.000 m³ üst sınırı vardır. Eski depoların çoğunluğunun kapasitesi bu sınırın üstünde olduğu için kapsam dışı kalmaktadır. IPARD programında yapılacak değişiklik ile hem yeni kurulum hem de modernizasyon projelerinde uygunluk sağlanacaktır. Böylelikle tarımsal ürünler daha uzun süre muhafaza edilecek ve ihracatımız daha fazla olacaktır.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurasına katılan Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin, ilimizin tarımsal alandaki kazanımlarını sıraladı, yaşanan sorunları çözüm önerileriyle anlattı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Ekonomi Şurası, TOBB Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde yapıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Cevdet Yılmaz başkanlığında, bakanların teşrifleri ve 365 Oda ve Borsa Yönetim Kurulu Başkanlarının katılımları ile düzenlenen Ekonomi Şurası’na Isparta Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin de katıldı.

Isparta adına söz alan Başkan Şahin şunları kaydetti; “Isparta, ülkemizde üretimi ve ihracatı yapılan birçok tarım ürününde 1. Sırada veya üst sıralardadır. Elma, gül, lavanta ve barbunya da 1. Sırada, Karanfilde 2. Sırada, Vişne, Kiraz ve Kayısıda 4, 6 ve 7. sıradadır.

Tabi ki ihracatın önündeki engellerin kaldırılması, ülkemizin ekonomik katkı değerinin artmasını sağlayacaktır. Özellikle Elma ve Kirazda büyük potansiyel Pazar olan Vietnam, Endonezya, Malezya, Güney Afrika, Mısır gibi ülkelerde;

-Bürokratik süreçlerin hızlandırılması

-İzinlerin tamamlanması

-Serbest Ticaret Anlaşmalarının imzalanması ve yeniden değerlendirilmesi ihracatımızın önünün açılmasını sağlayacaktır.

Özellikle Elma da daha önce pazarımız olan Mısır da bize uygulanan %40’lık gümrük vergisinin çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

Pandemi süreci ile birlikte uluslararası ticarette navlun maliyetleri ciddi oranda artış göstermiştir. İhracatta lojistik giderlerine özel indirim veya destek sağlanması özellikle kiraz gibi kısa ömürlü ürünlerde, havayolu kargo imkanının uygun fiyatlarla teşvik edilmesi, Çin, Tayvan, Endonezya, Malezya ve diğer uzak ülke pazarlarına giriş imkanı sağlayacaktır.

Ayrıca Isparta Süleyman Demirel havaalanımızın kargo hizmetleri altyapısına kavuşturulması İhracat hızını artıracak, zamanı kısıtlayacak ve kargo hizmetleri veren diğer havaalanlarının yükünü azaltacaktır.

İlimizde yaklaşık 120 adet ve 600.000 ton kapasiteli soğuk hava depo tesisleri mevcuttur. Üreticilerimizin yaklaşık %70'inin faydalandığı eski teknoloji depoların modernizasyonu gerekmektedir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yürütülen IPARD programında 10.000 m³ üst sınırı vardır. Eski depoların çoğunluğunun kapasitesi bu sınırın üstünde olduğu için kapsam dışı kalmaktadır.

IPARD programında yapılacak değişiklik ile hem yeni kurulum hem de modernizasyon projelerinde uygunluk sağlanacaktır. Böylelikle tarımsal ürünler daha uzun süre muhafaza edilecek ve ihracatımız daha fazla olacaktır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve alem32.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.