Başkan Tural: İsteyen Esnafımız İş Güvenliği Sertifikasını Kendisi Alabilir
Başkan Tural: İsteyen Esnafımız İş Güvenliği Sertifikasını Kendisi Alabilir
6. Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi ile Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliğinde İş Sağlığı ve Güvenliği ve İstihdam Koruma Destek Programı eğitim semineri düzenlendi. Seminerin önemine dikkat çeken 6. Bölge Birliği Başkanı Ahmet Tural, “İsteyen esnafımız iş güvenliği sertifikasını kendisi alabilir” dedi.
6. Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği ile Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliğinde İş Sağlığı ve Güvenliği ile İstihdam Koruma Destek Programı hakkında eğitim semineri düzenlendi. Seminere 6. Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Ahmet Tural, TESK Muhasebe Müdür Yardımcısı Yeşim Buzluk, TESK Sicil Müdürü Barış Dönen, TESK Eğitim ve Planlama Müdürü Mustafa Aydemir, KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, oda ve kooperatif başkanları ile oda genel sekreterleri ve kooperatif müdürleri katıldı.
ARTIK BİLGİ ÇAĞINDA YAŞIYORUZ
Seminerin açılış konuşmasını 6. Bölge ESKKK Birliği Başkanı Ahmet Tural yaptı. Esnaf teşkilatı ile ilgili mevzuatların sürekli güncellendiğini ve esnafın gelişen teknolojilere ayak uydurabilmesi için çeşitli seminerler düzenlediklerini belirten Başkan Tural, “Bu nedenle güncellenen konularda da Kooperatif başkanlarımız, oda başkanlarımız, genel sekreterlerimiz, kooperatif müdürlerimiz çünkü sürekli bunlar sürekli esnaf ve sanatkarla bunlar daha çok bire bir muhatap olan arkadaşlarımız onun için sizlerin bilgilendirilmesi son derece önem taşımaktadır. Artık bilgi çağında yaşıyoruz, işte bu noktada, başkanlarımız ve yönetimleriyle genel sekreterlerimiz müdürlerimiz esnaflıkla ve esnaf teşkilatını ilgilendiren konularda ne kadar bilgili olurlarsa bizler de esnaf teşkilatı olarak o kadar güçlü oluruz” dedi.
AMACIMIZ ESNAF VE SANATKARIN
ÇALIŞMA HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAK
Oda ve kooperatif yönetimlerinin yeni çıkan kanun ve düzenlemeleri yakından takip etmesini, düzenlemelerdeki mevzuatların esnaf ve sanatkarlara güncel olarak aktarılması gerektiğini belirten Başkan Tural “Esnaf ve sanatkarlarımızla ilgili çok sayıda yasal düzenleme yapılıyor. Yeni kanunlar, yönetmelikler çıkıyor, bu bağlamda hem başkanlarımız hem yönetimlerimiz, hem de çalışanlarımızın bunları takip etmesi, kendilerini sürekli geliştirmesi, esnaf ve sanatkarlarımızı yönlendirmesi bakımından önem arz ediyor. Bu bağlamda amacımız esnaf ve sanatkârlarımızın çalışma hayatını kolaylaştıracak faaliyetleri hayata geçirirken odalarımızın, kooperatiflerimizin daha iyi hizmet sunacak yeterliliğe kavuşmasıdır. İşte bugün düzenlenecek seminerde değişen mevzuat ve teknolojiler konusunda bir takım bilgiler aktarılacak. ESBİS sistemi üzerinde yapılan işlemler muhasebe kayıtları gibi konulardaki yenilikler hakkında bilgilendirme yapılacaktır” diye konuştu.
EN AZ BİR KİŞİ İSTİHDAM EDEN ESNAFIMIZ
BU DÜZENLEMEDEN MUAF OLMALI
İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin yeni düzenlemeye dikkat çeken Tural “1 Ocak 2025 tarihinden itibaren artık çalışan sayısına bakılmaksızın esnafımızın yanında çalışan sigortalı eleman varsa, iş güvenliği sağlığı hizmetini ya iş güvenliği firmasından satın almak ya da çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı ile Anadolu üniversitesi arasında yapılan protokol kapsamında 3-28 Şubat 2025 tarihleri arasında başvuruda bulunarak, mayıs ayında yapılacak olan sınavda 50 puan ve üzeri alması durumunda üyelerimiz iş güvenliği uzmanı olarak dışarıdan bu hizmeti satın almadan bu denetimi yapabilecekler. Tüm üyelerimizin bu sertifikayı alarak ekonomilerine ek bir yük getirmeden işlemlerini kendilerinin yapmasını istiyoruz. Bu doğrultuda kayıt süreci başlamış olup, başvurusunu tamamlayamayan üyelerimiz, başvuru işlemleri için kooperatiflerimizden, odalarımızdan, birliğimizden her türlü desteği alabileceklerdir. Ayrıca, yanında en az bir kişiyi istihdam ederek ekonomiye katkı sağlayan esnaf ve sanatkârlarımızın söz konusu düzenlemeden muaf tutulması konusunda da talebimizi daha önce yetkili kurumlara iletmiştik. Bu talebimizi bir kez daha yineliyor, yazışmalarımızın devam ettiğini belirtiyor ve esnaf ve sanatkârlarımızın ilgili düzenlemeden muaf tutulmalarını talep ediyoruz” dedi.
TEK YETKİLİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
TESK Eğitim ve Planlama Müdürü Mustafa Aydemir, İş sağlığı ve güvenliği hizmetinin 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren zorunlu hale geldiğini belirterek, esnafın kendileri için alabileceği İş Güvenliği Sağlığı sertifikasında tek yetkilinin Anadolu Üniversitesi olduğunu söyledi. Aydemir “31 Aralık 2024 itibariyle az tehlikeli meslek alanlarındaki 50’den az kişi çalıştıran firmalara tanınan muafiyetler bitti 1 Ocak itibariyle yükümlülükler başladı. Şuanda Anadolu Üniversitesi ile iş yeri sahibi ve işveren vekillerinin İSG eğitimleriyle ilgili programı vermeye yetkili tek kuruluş. Diğer üniversiteler ve şirketler sizi aradığı zaman buna itibar etmeyin bu konuda sadece Anadolu Üniversitesi yetkilendirildi” bilgisini verdi.
İSTİHDAM KORUMA VE DESTEK PROGRAMI
KOSGEB’in esnaf ve Sanatkarlara yönelik istihdam koruma ve destek programı ile dijitalleşme destek programını anlatan İl Müdürü Yurdun Yıldırım da “ Bu programla ilgili olarak 31 Mart 2025 tarihine kadar başvuruları alacağız. Özellikle imalat sektöründe bazı sektörler sınırlı olarak uyguluyoruz. Mevcut istihdamın korunması maksatlı bir program. KOBİ’lerimizin istihdamlarının korunmasına katkı sağlamak için uygulamaya konulan bir program. Tekstil, mobilya, deri, hazır giyim sektörlerini kapsıyor. Bu sektörlerdeki imalatçı firmaların çalışan sayısını korumak amaçlı korunan her bir istihdam için 30 gün prim başına 2 bin 500 lira geri ödemesiz destek sağlanacak. Desteğimizin en üst 7 milyon 470 bin lira. Yani 249 çalışanı olan bu destekten yararlanabilecek” açıklamasında bulundu.
EBSİS BİLGİLENDİRMESİ YAPILDI
TESK Sicil Müdürü Barış Dönen, ESBİS sistemi üzerinde yapılan işlemlerde yapılan yenilikler hakkında bilgilendirme yaptı. Dönen “Esnaf Sanatkarlar meslek kuruluşları tarafından ESBİS sistemi üzerinden yapılan işlemler sonucunda oluşacak tahsilatların banka kanalıyla yapılması konusunda bilgilendirme yaptık. 5362 sayılı kanun uyarınca esnaf ve Sanatkarların sicil ve oda kayıtlarıyla esnaf ve sanatkarların iş ve işleyişleri ESBİS üzerinden gerçekleştirilmekte. Bu sistem 2005 yılında devreye girdi. Sistemin amacı, meslek oda ve kuruluşlarında yapılan işlemlerin elektronik ortamda yapılması bu işlemler sonunda çıkacak tahsilatların da elektronik ortamda gerçekleştirilmesidir” dedi. TESK Muhasebe Müdür Yardımcısı Yeşim Buzluk da odaların ve kooperatiflerin muhasebe işlemlerinde yapılan yenilikleri paylaştı. Düzenlenen seminer konuşmaların ardından soru cevap şeklinde devam etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.