Milletvekili Sönmez Eğirdir Gölü ve Ulaşım Sorunlarını Meclise Taşıdı
Milletvekili Sönmez Eğirdir Gölü ve Ulaşım Sorunlarını Meclise Taşıdı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, Isparta’nın kanayan yaralarına parmak bastı, ilimiz açısından büyük önem taşıyan iki konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıdı.
MHP Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, Eğirdir Gölüne ve ulaşım sorunlarına ilişkin TBMM’de konuştu. Isparta’daki tarımsal üretimden bahseden Milletvekili Sönmez konuşmasında; “Türkiye’nin Gül Bahçesi” olarak tanınan ve binlerce yıllık tarihe sahip olan Isparta; kültürüyle, ekonomisiyle, turistik ve doğal güzellikleriyle ülkemizin ve Göller Bölgesi’nin en gözde illerinden biridir. Eğirdir Gölü, Türkiye’nin dördüncü büyük gölüdür. Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış; Akdeniz Bölgesinin kuzeyinde, göller bölgesinde yer alan güller diyarı Isparta’mız Kadim Türk Kenti olarak varlığını sürdürmektedir.
EĞİRDİR GÖLÜ ISPARTA’MIZIN KALBİ!
Coğrafyası üzerinde birçok milli ve tabiat parkı bulunan Isparta’nın olağanüstü dağları, ormanları, yaylaları ve gölleri görülmeye değerdir. Isparta keşfedilmeyi bekleyen bir hazine gibidir. İlimiz son dönemlerde Isparta Gülü ve Lavanta bahçeleri ile Yerli ve Yabancı turistlere ev sahipliği yapmaktadır. Kuyucak Köyü’nde yetiştirilen lavanta Türkiye üretiminin % 90'nına ulaşmıştır. Özellikle Isparta Merkez, Uluborlu, Senirkent, Keçiborlu, Atabey ilçelerimiz başta olmak üzere Isparta genelinde Kiraz üretimi yapılmaktadır. Eğirdir Gölü, Isparta ilimiz için su kaynağı olarak büyük bir öneme sahiptir. İçme suyu olarak kullanıldığı gibi aynı zamanda zirai sulama olarak da kullanılmaktadır. Elma üretimi de ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Eğirdir ve Gelendost ilçelerimizde 2022 yılı baz alınarak yıllık ortalama 975 bin ton Elma üretimi yapılmaktadır.
Ancak;
• Gölün Özel Hükümler ve Kıyı Kanununa tabi olması,
• Küresel İklim Değişiklikleri,
• Su Kullanımının doğru planlanmaması,
• Gölün gözeneklerinin çeşitli nedenler ile kapanmaya yüz tutması,
• Gölü besleyen dış kaynakların azalması,
• Kıyı şeridinde kaçakların olması
Eğirdir Gölünün su seviyesinin düşmesine ve alarm vermesine sebep olmaktadır.
Eğirdir Gölünün su seviyesinin normallerin üzerine ulaşması için;
• Su yönetimi konusunda daha etkili politikalar geliştirilmesi,
• Göl dip temizliğinin yapılması,
• Sulama teknolojilerinin iyileştirilmesi ve kaynağın planlı ve doğru kullanılması,
• Gölde meydana gelen buharlaşma su kaybına sebep oluyor. Buharlaşmanın önüne geçmek için göl üzerine güneş enerji panellerinin kurulması şarttır. Eğridir ve Eğirdir Gölü Isparta’mızın Turizme açılan kalbi olduğu kadar aynı zamanda tarımsal gelişimin olmazsa olmazıdır. Eğirdir Gölünün su kaybı konusundaki sorunların ivedilikle çözüme kavuşması gerekmektedir.
ULAŞIM SORUNLARINI DA AKTARDI
Isparta coğrafi konumu gereği haritada yakın illere orta konumunda olması ve geçiş güzergahı olması nedeni ile Isparta/Konya karayolu ve Dereboğazı kara yollarının yapılması önem arz etmektedir.
Isparta/Konya ve Dereboğazı karayollarının birçok bölümünün tamamlanmamış olması , trafik kazalarına neden olmakta, maalesef ki can kayıpları yaşamamıza sebep olmaktadır. Bu sorunların üstesinden gelmek için yolun bakımı, güvenliği ve altyapısının iyileştirilmesi için gerekli adımların atılması oldukça önemlidir. Sonuç itibari ile su kaynağının İnsan hayatının devamlılığı için önemi ne kadar büyükse; Can kayıplarına neden olan karayolu ile ilgili çalışmaların tamamlanması o kadar önem arz etmektedir.” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.